next up previous contents
Næste: 5.2 Programmet mprime Op: 5. Lucas-Lehmer sætningen i Foregående: 5. Lucas-Lehmer sætningen i

5.1 GIMPS-projektet

Der er i øjeblikket en koordineret jagt igang efter meget store Mersenne primtal, kaldet GIMPS. GIMPS er en forkortelse for ``The Great Internet Mersenne Prime Search'', og som navnet siger foregår eftersøgninger på tværs af Internettet. Omkring 35.000 maskiner hjælper med i projektet[10].

Det foregår sådan, at der kører et program på hver computer der er tilmeldt projektet. Dette program aftaler med en central server, at det undersøger en bestemt eksponent. Den centrale server holder styr på, hvilke eksponenter der stadig er ledige, hvilke der allerede er tjekket én gang osv. På den måde arbejder de mange computere sig efterhånden gennem større og større eksponenter.

Min egen computer har netop afsluttet en test af $ M_{10632613}$, som ikke var et primtal. Den er nu igang med $ M_{10934279}$. Selv om Lucas-Lehmer testen er meget effektiv i forhold til andre metoder, tager det alligevel omkring en måned at teste bare én eksponent. Og det er endda på en hurtig maskine.

Men GIMPS har alligevel testet omkring 225.000 eksponenter igennem de 4 år projektet har været igang. Alle eksponenter mindre end 3.210.800 er nu dobbelttjekket, og alle under 5.558.700 er tjekket mindst én gang[17].


next up previous contents
Copyright © 2001, Martin Geisler.